Lolita

Titel: Lolita
Författare: Vladimir Nabokov
Serie: -
Genre: Roman, klassiker
Sidor: 361
Publicerad: 1955
Förlag: Penguin Books
Land: Ryssland/USA
 
Humbert Humbert är en medelålders professor. Han gillar små flickor, så kallade nympheter. Och ingen mer än Lolita, som han gör allt för att ha och äga. Är han kär eller galen? En plågad själ eller ett monster? Eller möjligtvis allt?
 
Jag älskar denna bok. Visst det handlar om en pedofil som gör allt för att verka som det är Lolita som är föröveraren istället för offret. Men den är fantastisk! Mest just på grund av Nabokovs sätt att skriva och förmedla Humbert Humberts tankegångar och viljan att förföra läsaren att tro att han är en god och bra person. Skickligt! 
 
Man kanske inte vill tycka om den just på grund av ämnet. Men den är faktiskt så bra som jag säger att den är. Verkligen en hemsk bok, men samtidigt så finner man sig själv glömma bort vilket monster han är och något tillfälle sitter man och skrattar åt hans mörka skämt. 
 
Det är en spännande debatt kring denna bok. Om vem som egentligen förför vem och varför. Tycker det är spännande att det ens finns en diskussion om det – men samtidigt kan jag väl förstå dem som fallit för Nabokovs berättartekniker. 
 
Lolita
3 kommentarer


Karin. 1993. Karlstad.

Arbetar som projektledare & utbildad kommunikatör. Tittar på film & tv-serier. Läser böcker. Fotograferar. Älskar hallon, katter & doften av regn.

Här skrivs det om en salig blandning av det jag tittar på, det jag läser & det jag gör på dagarna.

Välkommen hit!

Kontakt: karinsuniverse@gmail.com

Instagram


Medlem i Better Bloggers