Bok | The Bees

Titel: The Bees
Författare: Laline Paull
Serie: -
Genre: Fiction & Fantasy
Sidor: 344
Publicerad: 2014
Land: England
Sammanfattning: Born into the lowest class of her society, Flora 717 is a sanitation bee, only fit to clean her orchard hive. Living to accept, obey and serve, she is prepared to sacrifice everything for her beloved holy mother, the Queen. Yet Flora has talents that are not typical of her kin. And while mutant bees are usually instantly destroyed, Flora is reassigned to feed the newborns, before becoming a forager, collecting pollen on the wing. Then she finds her way into the Queen's inner sanctum, where she discovers secrets both sublime and ominous. Enemies roam everywhere, from the fearsome fertility police to the high priestesses who jealously guard the Hive Mind. But Flora cannot help but break the most sacred law of all, and her instinct to serve is overshadowed by a desire, as overwhelming as it is forbidden... // GOODREADS.COM
 

Först och främst vill jag bara säga hur mycket jag älskade den här boken. The Bees kommer att finnas kvar i mitt sinne en lång tid hädanefter. Detta på grund av flera olika komponenter; det är en fantastisk berättelse, unik, vackert berättande och otroligt smart! 

Det som är spännande med den här boken är hur politisk den är, men undangömd under ett samhälle av bin. Det hade kunnat skrivas om människor istället, men det hade inte varit lika spännande eller unik utan snarare motsatsen. Tänk lite Animal Farm. Det är The Bees. Och Laline Paull gör det på ett bra sätt. Det är spännande, det är unikt och det är ett fantastiskt språk som gör att jag gillar boken ännu mer.

The Bees handlar till stor del om att följa ett mönster. Du som individ är ingenting, men ni som grupp är allt. Ni ska ”accept, obey and serve” utan att ens tveka. Av bara dessa tre ord kan en göra ofantligt många referenser till, men som jag inte ska tråka ut er med i dag. Men på tal om hur viktig gruppen är snarare än individen. Huvudpersonen Flora, hon är bara en i mängden. Hon står egentligen inte ut jättemycket, förutom att hon är en annorlunda flora, men annars är hon bara en i mängden. Alltså, skulle The Bees kunna handla om vilket bi som helst. Detta kan man tänka både positivt och negativt kring. Jag tänker positivet, för den handlar till stor del av att bryta sig fri och när egentligen vilken som helst skulle kunna göra det blir det en större effekt. Hoppas ni hänger med i mina tankegångar kring det.

Det som också slår mig med den här boken är hur känslosam den är. Det finns ett antal scener som verkligen får mitt hjärta att brista för Floras skull. Att locka fram en känslosam sida från ett bi… ja det är konst det. Känns som den här boken kommer göra så att varje gång en ser en bikupa kommer en att tänka annorlunda från och med nu. 

 
★★★★☆
Laline Paull The Bees
1 kommentar
trisiaa

Låter som en bra bok :DKarin. 1993. Karlstad.

Arbetar som projektledare & utbildad kommunikatör. Tittar på film & tv-serier. Läser böcker. Fotograferar. Älskar hallon, katter & doften av regn.

Här skrivs det om en salig blandning av det jag tittar på, det jag läser & det jag gör på dagarna.

Välkommen hit!

Kontakt: karinsuniverse@gmail.com

Instagram


Medlem i Better Bloggers