Film | Amadeus

Regissör: Milos FormanMedverkande: F. Murray AbrahamTom Hulce och Elizabeth Berridge Genre: Biografi, Drama och Historia | Längd: 2 tim 40 min | Premiär: 6 september 2984 | Land: USA och Frankrike
 
Sammanfattning: The incredible story of Wolfgang Amadeus Mozart, told by his peer and secret rival Antonio Salieri - now confined to an insane asylum. // IMDB.COM
 
Vem var egentligen Mozart? Vem var mannen bakom den fantatiska musiken? Eller kanske framför allt, hur dog han? Man behöver inte veta så mycket om Mozarts liv för att förstå eller njuta av den här filmen. 
 
Det här är en vacker film. För de som gillar kostymdrama lär det här vara en härlig syn att se. Det är fullt av stora klänningar, konstiga peruker (vissa såg helt galna ut) och extremt stora hattar. Men det är också väldigt roligt att se. 
 
Gillar det faktum att det inte är en film om Mozart som utspelar sig från hans perspektiv utan att det istället är om Salieris syn om Mozart och hans mer eller mindre besatthet kring honom. Amadeus speglar en galen, svartsjuk mans syn om en av de bästa komposentörerna som någonsin levt. 
 
Jag läste någonting som gör hela den här filmen ännu bättre. Man kan ju undra varför den heter Amadeus, det är ju Mozarts andra namn och skulle nog varit bättre med hans efternamn eller förnamn kan man tycka. Men Amadeus betyder Älskad av Gud på latin, vilket gör allt perfekt. Då det filmen även till stor del handlar om Gud och Salieris tro och ibland tvivel på Gud. Namnet speglar inte enbart Mozart utan även temat för filmen. Helt klockrent!
 
★★★★☆
Amadeus
1 kommentar
Saras Serieblogg

Jag älskar Mozart så jag vill gärna se den här filmen! Tack för tipset.

Svar: Varsågod! Den är riktigt bra
KarinKarin. 1993. Karlstad.

Arbetar som projektledare & utbildad kommunikatör. Tittar på film & tv-serier. Läser böcker. Fotograferar. Älskar hallon, katter & doften av regn.

Här skrivs det om en salig blandning av det jag tittar på, det jag läser & det jag gör på dagarna.

Välkommen hit!

Kontakt: karinsuniverse@gmail.com

Instagram


Medlem i Better Bloggers