Bok | The Catcher in the Rye

Titel: The Catcher in the Rye
Författare: J.D. Salinger
Serie:
Genre: Classics
Sidor: 240
Publicerad: 1951
Land: USA
Sammanfattning: Holden Caufield är 16 år och tycker livet är för jävligt. men ibland också så vackert att man kan dö. Han har just blivit relegerad från skolan och ska möta sina föräldrar i New York. Istället dyker han in i Manhattans storstadsdjungel för att under några hektiska dygn leva som en vuxen. Han hinner gå på nattklubbar, möta före detta flickvänner, misslyckas kapitalt med ett hotelläventyr med en call girl innan familjen obevekligt åter sluter sig kring honom. // GOODREADS.COM
 
Ännu en klassiker. Man kan nästan tro att jag bara läser klassiker, men riktigt så är det inte. Men klassiker är för mig väldigt intressanta. Tyvärr har man ofta en förutfattad mening om dem – för att de är så kända. Vilket kan både vara bra och dåligt. Den här boken blev jag som tur inte besviken på. 
 
Holden är en sådan person som man både älskar och hatar på samma gång. Han är en irriterande ung pojke med för mycket starka åsikter, tror han är en gudagåva men samtidigt är han ändå ganska intelligent, omringad av idioter och har en ganska intressant stund framför sig. Att gå från barn till vuxen. Om jag hade läst den här boken när jag var yngre hade jag nog känt igen mig i mycket av hans personlighet. Men som lite äldre, kan jag tycka att han försöker vara en rebell utan någon som helst anledning. 
 
Detta är i och för sig en modern klassiker, men ändå skriven på 50-talet och jag tycker det är väldigt roligt att jargongen är så tidlös. För det är en tidlös klassiker. Den fungerar lika bra nu som då. 
 
En annan sak som är intressant är att Mark David Chapman, mannen som dödade John Lennon, hade boken på sig när han blev arresterad och skyllde ifrån sig lite på just boken. Själv är jag glad att jag inte gick och dödade någon efteråt, men boken ger en ändå en ganska cynisk bild av världen. 
 
★★★★☆
J.D. Salinger The Catcher in the Rye
0 kommentarer


Karin. 1993. Karlstad.

Arbetar som projektledare & utbildad kommunikatör. Tittar på film & tv-serier. Läser böcker. Fotograferar. Älskar hallon, katter & doften av regn.

Här skrivs det om en salig blandning av det jag tittar på, det jag läser & det jag gör på dagarna.

Välkommen hit!

Kontakt: karinsuniverse@gmail.com

Instagram


Medlem i Better Bloggers